Kozmični dež (2020)
osmo/za
torek 25.08.2020 | 18:00 - petek 28.08.2020 | 20:00

Svetlobno-zvočna instalacija – projekt v razvoju 

Kozmični dež umetnika Tilna Sepiča je projekt v razvoju, ki bo premierno predstavljen jeseni 2020. Svetlobno-zvočno instalacijo sestavlja napeta mreža, ki povezuje LED-svetlobne enote in motorizirane kinetične elemente. Svetloba in gibanje, ki povzroča zvok, sta posledica signalov iz mionskih detektorjev, razvitih po zgledu Cosmic Watch, prosto dostopne tehnologije za zaznavo mionov, ki je bila razvita na inštitutih MIT in WiPAC (ZDA) ter NCBJ (PL) za nadgradnjo nevtrinskega observatorija IceCube na Antarktiki.

Mioni so očem nevidni delci, ki na Zemlji nastajajo v zgornjih plasteh ozračja ob naletu »kozmičnih žarkov« – visokoenergijskih delcev, ki izvirajo iz vesoljskega prostora, večinoma izven našega Osončja. Instalacija Kozmični dež naravni fenomen vizualizira v abstraktnem in minimalističnem jeziku svetlobno-zvočne instalacije. Izrazito materialna reprezentacija kozmičnih delcev v obliki svetlobnih in zvočnih impulzov bo gledalcu omogočala čutno izkušnjo fizikalnih in kozmičnih dogodkov, ki so vse okoli nas, a so našim čutilom nedostopni.

Podpora: Razvoj projekta v okviru konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost.

Partnerji #konS: Kersnikova, Aksioma, Projekt Atol, Cona Zavod, @ LJUDMILA, MKC Maribor, LokalPatriot, Univerza v Novi Gorici, MC Velenje. 

Projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost se je na podlagi javnega razpisa uvrstila v izbor za izvedbo operacij v okviru mreže »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Operacija je sofinancirana s strani Republike Slovenije in Evropskega sklada za regionalni razvoj EU. 

konS
ekpmk

Tehnična pomoč, izdelava vezij ter programiranje:
Luka Frelih, Staš Vrenko, Brane Ždralo

Zahvala: Inštitut Jožef Stefan (Prof. Dr. Peter Križan, Dr. Andrej Gorišek), Dadamachines (Johannes Lohbihler), Miro Križman, Luka Bernetič