Peskovnik (2020)
Vilharjeva cesta (ob železnici)
sreda 26.08.2020 | 19:30 - 20:00

Geolokacijski večmedijski performans

Lokacija: severni pas glavne železniške postaje Ljubljana 
Trajanje: 30 min

Pohod ob železniških tirih, po degradiranem mestnem področju, s pomočjo aplikacije in slušalk popelje gledalca, pohodnika in prisluškovalca v performativni prostor. Delo je nastalo v času epidemije, po ustavitvi javnega življenja, ki se je odražala kot odsotnost debele plasti vseobsegajočega, konstantnega hrupa, katerega obsega smo se resnično zavedli šele ob njegovi odsotnosti. Avtorja sta to obdobje, ki sta ga zaznamovala nekajtedenska tišina in postopno vračanje hrupa, beležila s snemalnimi aparaturami, prehojenimi potmi in odkrivanjem lokalnih mikroprostorov.  Čas svojih raziskav sta zlila v pričujoč lokacijski performans, ki z odsotnostjo hrupa pripoveduje zgodbo prihodnjega prostora. S pomočjo geolokacijskega orodja odraža performans izkustveno doživetje krajine in zvoka ter v teh zapletenih časih prinaša razmislek o potencialu degradiranega prostora s perspektive družbe, nezmožne dialoga. Ta z zadnjimi močmi uprizarja prevlado nad planetom, medtem ko se na drugi strani rastline bohotijo, prepletajo in celo tolažijo, umirjajo in utišajo ter prekrijejo preveč razširjeno vrsto. Ritmičnost hoje, prisluškovanje prehodnemu prostoru, pot, ki se vije stran od prenapetega mesta, in prisluh degradiranih, čakajočih prostorov, ki si jih prilašča narava, tvorijo držo tega časa ... pred iztekom.

Avtorja sta delo postavila s pomočjo geolokacijskega orodja ECHOES, razvitega v laboratoriju Echoes Lab. Več kot 30 geolokacijskih točk, povezanih z zvočnimi datotekami, z uporabo ponujenih navigacij orodja tvori subtilno dramaturgijo celostne akustične slike dela Peskovnik na izbrani lokaciji. 

Prijava

Število udeležencev je omejeno. Prijave zbiramo do 24. avgusta 2020 na delavnica@ljudmila.org.

Navodila

Povezava: 
https://explore.echoes.xyz/collections/DVTAJjtlRKvxEa1q

QR koda: 
Peskovnik

Vstopna točka:

Latitude:    14.51057804703967
Longitude: 46.059265015180756

Peskovnik/Sandbox je na lokacijo vezana zvočna predstava, ki jo lahko izkusite tudi samostojno. Za samostojen ogled potrebujete pametni telefon z operacijskim sistemom Android ali iOS, naloženo brezplačno aplikacijo Echoes (poiščete jo v trgovini Google Play ali Apple Store) in kvalitetne slušalke. V vnaprej naloženi aplikaciji Echoes na svojem telefonu poiščite delo Peskovnik/Sandbox in se odpravite na izhodiščno mesto (ob tirih nad vhodom v severni del podhoda glavne železniške postaje Ljubljana), ki je točno označeno na zemljevidu in tudi na sami lokaciji. Geolokacijski performans lahko poslušate v realnem času (z uporabo mobilnih podatkov) ali pa si celoten projekt predhodno prenesete na svoj telefon.

Na lokaciji fizično sledite poti in točkam, označenim na zemljevidu. Predlagamo, da si pot, ki je sicer enostavna, predhodno ogledate na zemljevidu, saj ni zaželeno, da med samim sprehodom gledate v ekran telefona (tudi zaradi neravnega terena), temveč da poslušate zvočno sliko in opazujete okolico.

Delo je dvojezično (v slovenščini in angleščini).

Produkcija: Društvo Ljudmila, Zavod Cona, NOVARS Research Centre – University of Manchester, ECHOES
Zahvala: Josh Kopeček, Ricardo Climent
Glasovna interpretacija: Irena Pivka (slovenščina)
Glasovna interpretacija: Jana Wilcoxen (angleščina)
Prevod: Katja Kosi
Zvočna kompozicija: Brane Zorman