hvalnica brezdelju (2020)
Galerija Alkatraz
ponedeljek 24.08.2020 | 20:00 - sreda 2.09.2020 | 20:30

Kinetična instalacija

Lokacijsko specifično instalacijo hvalnica brezdelju (in praise of idleness) sestavlja večje število nasadnih ključev, ki jih vrti sistem motorjev, da ustvarjajo različne formalne konfiguracije. Pri tem nastaja ambientalni zvok, ki spominja na zbor metronomov ali na tiktakanje ur. Nasadni ključ v tem procesu deluje kot avdiovizualni simbol, ki povezuje mehansko gibanje in minevanje časa. V instalaciji je uporabljenih več algoritemskih tehnik, ki uravnavajo kolektivno delovanje nasadnih ključev. Rezultat uporabe teh tehnik je kooperativna in včasih groba sinhronizacija mehanskega in zvočnega momenta, ki se gradi v realnem času. Z zvočno navezavo na arhistroj, kovinsko stružnico, in zvoke mehanskega gibanja skuša instalacija rekonstruirati jezik dela 21. stoletja in vzpostaviti dialog s trendi računalniške avtomatizacije, ki se pojavljajo na porajajočem se polju tehnologij umetne inteligence. Naslov instalacije, hvalnica brezdelju (in praise of idleness), je vzet iz eseja Bertranda Russlla, v katerem avtor pod vprašaj postavlja inherentno vrednost oz. pozitivno vrednotenje obsesije z delom v naši kulturi.

Odprtje razstave: ponedeljek, 24. avgust 2020, 20.00
Vodeni ogled: sreda, 26. avgust in petek, 28. avgust, 17.00

Produkcija: Center CCRMA (Stanford), laboratorij Multisensory Experience Lab Univerze v Aalborgu, Galerija Alkatraz, KUD Mreža, Društvo Ljudmila

Projekt podpirajo Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Ministrstvo za kulturo RS in Ministrstvo za javno upravo RS. Projekt je del mreže EASTN-DC, ki je sofinancirana s strani Evropske unije v okviru programa Ustvarjalna Evropa.